Welkom op Uitvaart-Zaanstad.nl

Crematorium in Zaanstad

De meeste overleden Zaankanters worden tegenwoordig gecremeerd. Meestal gebeurt dat in Crematorium Zaanstad, maar het kan ook heel goed zijn dat families kiezen voor een ander crematorium.

Wat is een crematorium?

Een crematorium is de locatie waar de overledene wordt gecremeerd. Het crematorium beschikt over een of meerdere crematieovens. Dit zijn zeer geavanceerde moderne verbrandingsovens die zijn aangesloten op filtersystemen. Dankzij deze filtersystemen worden er geen schadelijke stoffen uitgestoten. Eigenlijk wordt er tegenwoordig alleen nog maar wat warme lucht uitgestoten. Dat is ook de reden dat er geen zwarte rook uit een schoorsteen van het crematorium komt.

De crematie van een overledene duurt ongeveer vijf kwartier. Daarna haalt een medewerker van het crematorium de overgebleven as uit de oven en stopt deze in een asbus. De asbus moet minimaal een maand worden bewaard in de algemene nis van het crematorium. Daarna mag de familie de as komen ophalen en kan men een asbestemming kiezen.

Uitgebreide technische informatie over een crematieoven, de temperaturen etc. is te vinden op Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven.

Faciliteiten crematorium

Belangstellenden van de crematieplechtigheid worden eerst opgevangen in de algemene gang van het crematorium. De familie kan eerst even samenkomen in de familiekamer. Het kan zijn dat de familie wil dat de overledene ook nog even wordt opgebaard in de familiekamer. Daarna wordt de kist met de overledene overgebracht naar de aula en vooraan in het midden geplaatst. De nabestaanden bepalen zelf of de kist open of gesloten is tijdens de plechtigheid.

In de aula zijn zitplaatsen en als het heel druk is kunnen mensen eventueel staan langs de kanten van de aula. Na de plechtigheid wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Als de nabestaanden dat willen dan kunnen een paar mensen aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Als er een condoleance wordt gehouden in het crematorium gaan de belangstellenden en de nabestaanden naar de koffiekamer. Tegenwoordig kiezen familie er ook vaak voor om de condoleance ergens anders te houden. Bijvoorbeeld in een kroeg of thuis. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance in Zaanstad.

Crematie regelen in Zaanstad

Als u een crematie wilt regelen in Zaanstad dan kunt u bellen met Amstel Uitvaarten op telefoonnummer: 088 – 848 82 27. U kunt ook mailen naar: info@amstel-uitvaarten.nl. Bij Amstel Uitvaarten kunt ook terecht voor het regelen van een crematie in elk ander crematorium in Nederland.

Crematorium Zaanstad
Wibautstraat 282
1505 HR Zaandam

Overlijden in regio Zaanstad melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206