Welkom op Uitvaart-Zaanstad.nl

Thuis uitvaart

Het komt steeds vaker voor dat families ervoor kiezen om de uitvaart van hun dierbare thuis te houden. Voorwaarde is uiteraard wel dat er thuis voldoende ruimte is om alle belangstellenden een plek te geven. Als er binnen niet voldoende ruimte is kan soms worden uitgeweken naar de tuin. De familie kan daar dan bijvoorbeeld een tent plaatsen als het regenachtig of koud is.

Het grote voordeel voor een uitvaartplechtigheid thuis is dat het uiteraard heel persoonlijk is. Men kan dan echt afscheid nemen van de overledene op de plek waar hij of zij woonde. De nabestaanden kunnen alles helemaal naar eigen wens en smaak invullen. De organisatie van een thuis uitvaartvaart kan soms wat meer werk kosten omdat er meer dingen geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan extra stoelen, garderobe, catering etc. Maar vaak krijgen nabestaanden daarbij hulp van familie en vrienden waardoor het ook juist heel erg mooi kan zijn om met zijn allen zo bezig te zijn met het afscheid.

Hoe werkt een thuis uitvaart

Als de overledene wordt gecremeerd dan wordt bij een thuis uitvaart vaak gekozen voor een zogenaamde technische crematie. Een technische crematie is de naam voor een crematie waarbij er in het crematorium geen plechtigheid en geen condoleance wordt gehouden. Na de afscheidsplechtigheid thuis zal de uitvaartondernemer de kist met de overledene overbrengen naar het crematorium voor de crematie. Het kan ook zijn dat een paar directe nabestaanden mee gaan naar het crematorium om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de oven.

Als de overledene wordt begraven dan wordt thuis eerst de afscheidsplechtigheid gehouden en wordt de overledene daarna overgebracht naar de begraafplaats. Meestal gaan alle belangstellenden mee om aanwezig te zijn bij de teraardebestelling van de kist. Na de begrafenis gaat men dan weer terug naar huis om samen te komen voor de condoleance.

Kan thuis uitvaart worden geregeld bij elke uitvaartondernemer?

Niet elke uitvaartondernemer in Zaanstad wil graag meewerken of heeft ervaring met een thuis uitvaart. Dat komt omdat de meeste uitvaartondernemers zelf een uitvaartcentrum hebben of prijsafspraken met bijvoorbeeld een crematorium of begraafplaats. Deze uitvaartondernemers kunnen daardoor wat extra geld verdienen wanneer de uitvaart niet thuis wordt gehouden. Deze uitvaartondernemers zullen nabestaanden die vragen naar een thuis uitvaart vaak adviseren om daar niet voor te kiezen omdat het te veel tijd en energie kost om alles zelf te regelen. Maar veel families vinden het juist fijn om in de dagen tussen het overlijden en de uitvaartplechtigheid veel zaken zelf te regelen. Dat is onderdeel van hun afscheidsproces.

Nabestaanden die graag thuis afscheid willen nemen kunnen overwegen om eens te kijken op Budgetcrematie.nl of Budgetbegrafenis.nl. Op deze website kunnen nabestaanden kiezen uit drie verschillende pakketten. In het geval van een thuisuitvaart volstaat het goedkoopste pakket vaak al. Voordeel is dat de uitvaartverzorgers veel ervaring hebben met thuis uitvaarten in Zaanstad. Zo kan een familie dus een compleet persoonlijk afscheid regelen naar eigen smaak en wens voor een zeer scherp tarief.

Overlijden in regio Zaanstad melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206