Welkom op Uitvaart-Zaanstad.nl

Verder na verlies dierbare

Een nabestaande voelt het werkelijke gemis van het verlies van een dierbare doorgaans pas echt als de uitvaart al is geweest. In de eerste dagen is men vaak overvallen door emoties, maar moet er ook heel veel worden geregeld. Daarnaast krijgt de nabestaande die dagen vaak veel mensen over de vloer en dat telt vaak ook voor de eerste dagen na de uitvaart. Maar na verloop van tijd gaat het gewone leven voor de andere mensen weer verder terwijl de nabestaande de overledene juist echt begint te missen.

Het zijn vaak de meest normale dagelijkse dingen die heel veel pijn kunnen doen. Iemand die bijvoorbeeld zijn of haar partner is verloren zal het misschien heel moeilijk vinden om ineens alleen te moeten eten, televisiekijken, de krant lezen, een kopje thee drinken, boodschappen te doen, te wandelen en zo nog veel meer van de meest gewone activiteiten. Ook speciale dagen zoals een trouwdag, verjaardag of de feestdagen zijn vaak extra zwaar voor iemand in rouw.

Het is heel normaal dat iemand rouwt. Alleen kan het voorkomen dat iemand geen enkel plezier meer kan vinden in het leven. Dat het gemis zo zwaar valt dat er geen toekomst meer lijkt te zijn. In dat geval is het belangrijk om hulp te zoeken. Dat kan het beste door naar de huisarts te gaan. De huisarts kent zijn patiënten en kan als geen ander aanvoelen hoe iemand in rouw het beste geholpen kan worden. Voor sommige mensen is het alleen al heel fijn als ze even kunnen praten over hun verdriet. Schroom dus nooit om contact op te nemen met de huisarts.

Humanitas Zaanstreek

Humanitas helpt mensen in rouw. De organisatie houdt soms lotgenoten bijeenkomsten waar mensen kunnen praten met andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Daarnaast heeft Humanitas Zaanstreek het project Steun bij Verlies. Ervaren en getrainde vrijwilligers gaan gedurende langere tijd regelmatig op bezoek bij iemand die in rouw is. De vrijwilliger heeft een luisterend oor en ondersteunt bij het weer oppakken van het leven.

Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas Zaanstreek.

Uitgebreide informatie over rouw

Op Uitvaart.nl is de meest uitgebreide online informatie over rouw te vinden. Diverse onderwerpen die te maken hebben met rouw worden er in losse hoofdstukken behandeld. Naast geschreven informatie staan er ook diverse korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Katholieke Universiteit Leuven ) uitleg geeft over een onderwerp. De informatie op Uitvaart.nl is geschikt voor mensen die zelf in rouw zijn, maar ook voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Overlijden in regio Zaanstad melden?
  Bel nu direct: 088 - 605 1206