Welkom op Uitvaart-Zaanstad.nl

Grafmonument Zaanstad

Ongeveer zes maanden na de begrafenis kan er een grafmonument worden geplaatst op het graf. Dat kan niet eerder omdat de grond nog moet inklinken. Als het grafmonument eerder wordt geplaatst is de kans groot dat het monument gaat verzakken.

Regels grafmonumenten Zaanstad

Elke begraafplaats heeft zo zijn of haar eigen regels als het gaat om de grafmonumenten die er geplaatst morgen worden. De regels kunnen per grafvak verschillen. De regels hebben betrekking op de grote van het monument, de kleur en het gebruikte materiaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat men op een bepaald deel van de begraafplaats eenheid wil creëren. Dat kan alleen als de graven er ongeveer hetzelfde uitzien. Het is daarom belangrijk om altijd eerst contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats en te vragen naar de mogelijkheden. Daarmee voorkomen nabestaanden dat ze een grafmonument laten maken dat helemaal niet geplaatst mag worden.

Omdat de regels sterk verschillen is het verstandig om contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats. Voor de gemeentelijke begraafplaatsen kunt u bellen met telefoonnummer: (075) 655 21 29 of mail naar begraafrechten@zaanstad.nl. Kijk in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Zaanstad voor de contactgegevens van de particuliere begraafplaatsen.

Hoe kies je een grafmonument

De meeste mensen hebben weinig of zelfs helemaal geen verstand van grafmonumenten. Het kan daarom ook erg moeilijk zijn om zelf een graf te moeten uitkiezen voor een overleden dierbare. Om te helpen volgen hier een paar hele praktische tips die heel goed kunnen helpen bij het uitzoeken van een grafmonument.

Het beste is om eerst vast te stellen hoeveel geld er beschikbaar is voor het grafmonument. Grafmonumenten zijn er namelijk in diverse tarieven van redelijk betaalbaar tot vele duizenden euro’s. Voorkom daarom dat de steenhouwer u een grafmonument adviseert dat boven het budget ligt.

De tweede tip is om in de periode na de begrafenis een aantal keren over de begraafplaats te lopen. Let dan op andere graven en bekijk of daar een stijl of soort tussen zit die u mooi vindt. Sommige mensen bezoeken meerdere begraafplaatsen voordat ze een keuze maken. Wanneer een grafmonument in de smaak valt kunt u er het beste een foto van maken met uw telefoon. U kunt de steenhouwer de foto laten zien zodat hij weet waar uw voorkeur naar uit gaat.

Overlijden in regio Zaanstad melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206